FAQ

Vad kostar det att anlita er?

Priser varierar efter antal låtar och önskad slutprodukt. Singel, EP Album, CD/DDP, Vinylmaster Etc. samt önskade filformat. Du kan enkelt se pris på just din mastering via vårt beställningsformulär

Hur skickar jag filer till er?

När du fyllt i beställningsformuläret hänvisas du till en länk för uppladdning. Det går även bra att använda till exempel Wetransfer.com eller Sprend.se och skicka till info@nevomastering.se

Erbjuder ni gratis provmastering?

Ja, Nevo Mastering erbjuder alla nya kunder en gratis provmastering på ditt eget material om så önskas. Vi väljer ut ca. 60-90 sekunder av din låt och skickar till dig så kan du i lugn och ro lyssna och känna efter om du vill anlita oss.

Om jag inte är nöjd med resultatet av masteringen?

Vi jobbar alltid på tills du är 100% nöjd. Om du mot förmodan inte skulle vara nöjd efter ett flertal revideringar så gör vi naturligtvis en återbetalning till dig om förskottsbetalning har gjorts.

Vilket filformat skall jag skicka?

Vi föredrar 24 bit .WAV eller .AIFF (allt mellan 44.1-192 Khz går fint) men accepterar de flesta format! Behåll filformatet i det format du spelat in/mixat. Konvertera inte till högre Bitrate/upplösning innan du skickar dina filer. Vi vill helst inte ha filer i –Mp3 format, OM du endast har dina filer som .Mp3 så löser vi det så klart ändå.

Vad ska jag tänka på innan jag skickar mina filer till er?

Ta bort eventuell limiter från mixbussen. Övriga effekter som fyller ett syfte för mixen som kompressor, EQ etc lämnas kvar. Lyssna noga efter oönskade ljud som små klick orsakade av klipp etc och åtgärda dessa. Dessa små skönhetsfel som kan förekomma i mixar har en tendens att bli mycket tydligare efter mastering och bör därför åtgärdas i mixstadiet.

Vad är en premaster/DDP master?

En premaster är något du behöver för att tillverka CD-skivor på ett presseri och kan ibland även behövas vid digital distribution på Internet.
En DDP-premaster är en uppsättning filer som innehåller allt ljud och all information som behövs för att pressa CD-skivor. Vanligtvis packas DDP-filerna ihop till en zip-fil och kan därefter enkelt skickas till presseriet via Internet. DDP är det premasterformat som vi rekommenderar.
Om du önskar en DDP premaster är det viktigt att vi har all nödvändig information redan vid masteringstillfället! Det som behövs är:
Korrekt låtordning, rättstavade låtnamn, ISRC koder till samtliga spår, Titel på produktionen (namn på album), artistnamn. Eventuell EAN kod.
Innan vi kan leverera en premaster så behöver vi ditt godkännande av produktionens innehåll. Detta godkännande görs via en lyssningsskiva eller annat referensmedia, t ex wav-filer skickade via Internet.

Vad är ISRC-koder?

ISRC-koder är en unik identifikationskod för varje spår på en skiva. Dessa ges ut av IFPI och kan bakas in på CD-premastern. Om du ska släppa din musik för online-distribution så matar du vanligtvis själv in ISRC-koderna när du laddar upp ljudfiler och övrig info.

Vad är produktionsnummer, katalognummer och EAN/UPC-kod?

Produktionsnummer, även kallat katalognummer, är en kod som är specifik för produktionen och bestäms av dig som ger ut skivan. Vanligtvis brukar produktionsnumret stå på den färdiga cd-skivans rygg och används ofta av presseriet för att identifiera din produktion.
Om vi har fått produktionsnumret från dig så ser vi till att den slutliga premastern är märkt med den.
EAN/UPC-koden är skivans streckkod. Du får den vanligtvis antingen via ditt skivbolag eller distributör, eller köper den själv från tex Grammotex. Denna kan lagras som metadata på CD-premastern.
En del använder EAN-koden även som produktionsnummer.

Jag ska enbart släppa min skiva digitalt, dvs inte pressa några CD-skivor. Behöver jag en premaster?

De ljudfiler du får för godkännande (wav, 16 bitar, 44.1 kHz) kan vanligtvis användas för online-distribution. I vissa fall krävs en DDP-premaster, kolla med din online-distributör ifall du är osäker. Vi rekommenderar Record Union för digital distribution.

Vad innebär “Mastered for iTunes”?

Mastered for iTunes är riktlinjer från Apple, som syftar till att musik ska låta så bra som möjligt på iTunes Music Store. Nevo Mastering följer dessa riktlinjer.

Jag ska även gravera vinyl. Behöver jag en speciell master för det?

I många fall fungerar samma master bra till både CD, online-distribution och vinylgravering, även om det oftast är en fördel att ta fram en separat version för vinylgraveringen. Det är tex viktigt att det finns tystnad mellan spåren, och att sidorna har vettiga längder för det vinylformat du tänker ge ut. Ibland kan det därför behövas en annan spårordning till vinylversionen.
Om det är viktigt med en stark totalnivå på CD-skivan, så kan det även vara en god idé att låta vinylversionen vara mindre limiterad. Ljudfiler som fungerar bra till vinylgravering har mycket gemensamt med ljudfiler som följer riktlinjerna för Mastered for iTunes, så ofta går det fint att använda samma till båda.

 


 

FÖRBERED INFÖR MASTERING

Detta är endast en rekommendation. Vi tar hand om dina filer oavsett format, nivå etc.

Headroom/Limitering

• När du gör din slutgiltiga mix, se då till att lämna minst -6dB i peak-nivå.
• Använd gärna inte någon ”Brickwall”-limiter på master-bussen vid mix. Om du ändå vill använda kompressor el. limiter för att sätta karaktär till mixen, tänk då på att inte komprimera eller limitera för hårt.
• Gör aldrig någon normalisering (Normalize) på dina mixade filer eller vid digital nedmix.

Editering/Fade

• Klipp eller bounca inte dina mixade filer för nära början och slut, lämna gärna någon sekund innan och ett antal sekunder efter att alla instrument slutat ljuda.
• Gör ingen fade i slutet av låten, lämna gärna det till oss. Beskriv då gärna om ni har önskemål om speciella in/ut -fades. Ibland kan en fade vara helt avgörande för låtens slut.

Format/upplösning

• Vi vill i första hand ha dina ljudfiler i formatet WAV eller AIFF, aldrig mp3 (om det naturligtvis inte är det enda som finns).
• När det gäller Sample rate och Bit depth vill vi gärna ha filerna i samma upplösning som din inspelning och mix är gjord i. Konvertera aldrig filerna i efterhand om det inte är absolut nödvändigt.

Data/Information

• Döp dina filer så här: ”[Spårnummer på album, t.ex 01]-[Fullständig låttitel]-[ev. ISRC-kod]”
• Om vi ska göra en DDP-master till dig vill vi gärna ha ett dokument med denna information:
* Artist/bandnamn,* Albumtitel, * Komplett låtlista, * ev. ISRC-koder, * ev. EAN/UPC-kod, * Speciella önskemål om antal sekunders mellanrum mellan spåren.
• Gör en ZIP-fil av alla filer innan du laddar upp ditt material. Döp även denna med artist/bandnamn och din mailadress.

 


MASTERING  |  STEM-MASTERING  |  RESTAURERING